ScienceDaily (June 4, 2010) — Wetenschappers hebben onlangs een biologische trigger ontdekt, die mogelijk bijdraagt tot het ontwikkelen van eetstoornissen tijdens de puberteit: met name een oestrogenenvariant die estradiol wordt genoemd.
- Deze baanbrekende pilootstudie die uitgevoerd werd door Michigan State University bracht aan het licht dat de invloed van genen op het ontwikkelen van eetstoornissymptomen veel groter was bij puberende meisjes met een hoger gehalte aan estradiol dan bij puberende meisjes met een lager gehalte aan estradiol. De studie verscheen in het tijdschrift Psychological Medicine.
Professor in de psychologie Kelly Klum die het onderzoek leidde, zegt dat eerder onderzoek reeds uitwees dat zowel genetische- als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontwikkelen van een eetstoornis, zodra een meisje de puberteit heeft bereikt.
Maar over de effecten van de genen was weinig geweten.
“Dat de genetische invloed tijdens de puberteit toeneemt is te wijten aan het feit dat de genen voor eetstoornissen in die fase in werking treden,” aldus Klump. “Met dit onderzoek hoopten we uit te vissen waarom precies. Waarom worden die genen nu net tijdens de puberteit geactiveerd. En we ontdekten dat een toename van estradiol blijkbaar het genetische risico voor eetstoornissen activeert.”
Estradiol is de overheersende oestrogenenvariant bij vrouwen. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de voortplantingsorganen maar oefent ook een invloed uit op andere organen, met inbegrip van de beenderen.
Klump stipt evenwel aan dat de onderzoekers nog steeds niet weten welke genen precies in werking treden door toedoen van estradiol. Bovendien moet er bijkomend onderzoek gevoerd worden om de bevindingen van de universiteit van Michigan te staven.
Maar de wetenschap dat estradiol vermoedelijk een rol speelt bij het ontwikkelen van eetstoornissen opent volgens Klum wel nieuwe perspectieven. Zo zouden er aangepaste behandelingsvormen kunnen uitgedacht worden
Bovendien zullen preventie-inspanningen zich voortaan niet alleen focussen op meisjes die in een risicovolle omgeving leven (omdat ze bv. een sport beoefenen waarbij een laag gewicht van tel is), maar ook op meisjes die genetische risico’s lopen omdat er eetstoornissen in de familie voorkomen.
De studie onderzocht het estradiol gehalte van 200 paren van vrouwelijke tweelingen in de leeftijdscategorie 10 tot 15 jaar.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100604132043.htm
Plaats een reactie